SPF ها چه هستند و چه کاربردی دارند؟
پوست دارای ۳ لایه اصلی است. پوست زیرین دارای عروق خونی، پایانههای عصبی، سلولهای چربی، فولیکولهای مو و بافت پیوندی است که مواد غذایی را به پوست خارجی (اپیدرم) انتقال میدهد.
اگرچه کلیه محصولات بهداشت و نظافت فردی و شویندههای مختلف به منظور بالا بردن سطح بهداشت در خانواده و همچنین محافظت از پوست و مو در مقابل اثرات سوءزیست محیطی طراحی و تولید میشوند اما، حتی بهترین محصولات از نقطهنظر ویژگیها و کارآئی آنها، چنانچه بهگونهای صحیح مصرف نشوند، وظیفه اصلی خود را انجام نداده و مصرف نادرست آنها معادل دور ریختن پول و ضرر رساندن به اقتصاد خانواده میباشد.
اس پی اف چیست؟
SPF مخفف فاکتور حفاظت در برابر خورشید است و اشاره به مقدار زمانی دارد که شما می توانید در مقابل نور خورشید بدون آفتاب سوختگی قرار بگیرید. به عنوان مثال، SPF 15 به شما اجازه می دهد ۱۵ برابر بیش تر از زمانی که حفاظتی بر روی پوستتان نیست در مقابل آفتاب قرار گیرید. بنابراین، اگر پوست شما بدون محافظ، در برابر آفتاب در عرض ۲۰ دقیقه شروع به قرمز شدن می کند، استفاده از یک کرم ضد آفتاب با SPF 15 این زمان را ۱۵ برابر بیشتر می کند. یعنی شما می توانید ۳۰۰ دقیقه با خیال راحت در مقابل آفتاب قرار بگیرید. از طرفی ضد افتاب هایی با SPF 15 حدود ۹۳ درصد از اشعه UVB را فیلتر می کند این در حالی است که محصولاتی با SPF30 می تواند ۹۷ درصد از این اشعه را فیلتر کند.
راه های اندازه گیری مقدار اس پی اف
روشهای گوناگونی برای اندازهگیری این فاکتور، در کشورهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد که تفاوتهای گاهاً عمدهای با یکدیگر داشته و به همین دلیل میتواند برداشتی گمراهکننده در اختیار مصرفکننده قرار دهد. صرفنظر از روش بهکار گرفته شده، عمدتاً اندازهگیریها یا بر روی موجودات زنده صورت میگیرد که به این دسته از اندازهگیریها (Vivo ـ In) گفته میشود و یا آنکه با شبیهسازی پوست انسان و نیز استفاده از لامپهائی که نور خورشید را شبیهسازی مینمایند، عدد SPF یک فرآورده ضدآفتاب اندازهگیری میشود که به این نوع اندازهگیریها اصطلاحاً روشهای (In ـ Vivo) اتلاق میشود. بدیهی است که دقت این نوع اندازهگیریها بستگی به میزان دقت در شبیهسازی نور خورشید و نیز بافت و پوست انسان خواهد داشت.
عواملی که باعث پیری زودرس می شوند
ما میدانیم که تنها درصد کمی از تغییرات متأثر از سن در پوست، از جمله چروک خوردن آن ناشی از گذر طبیعی عمر میباشد. بیشترین درصد تغییرات منجر به پیری زودرس، در نتیجه تأثیر عوامل زیستمحیطی و از همه آنها مهمتر، اشعه خورشید میباشد، اما نباید از اثرات سوء آلایندههای موجود در هوا بر روی پوست، غافل شد. یکی از مهمترین راههائی که اشعه خورشید زیان خود را به پوست میرساند، با ایجاد ”رادیکالهای آزاد“ در بدن میباشد.