همه آنچه که باید از ترکیبات و عوارض ضد آفتاب ها بدانید
ترکیبات و عوارض ضد آفتاب ها ممکن است که موجب نگرانی برخی افراد شده باشد. اما لازم به ذکر است که استفاده مداوم از این کرم های تخصصی، برای تمامی سنین لازم و ضروری است و عوارض مواد شیمیایی درون آن ها، بسیار کمتر از عوارض نفوذ اشعه های خورشیدی به لایه های پوستی می باشد.
در این مقاله که توط کارشناسان ما در مجموعه تالگو فرانسه تهیه شده است با ترکیبات و عوارض ضد آقتاب ها بیشتر آشنا خواهید شد.
دلیل استفاده از کرم های ضد آفتاب
پوست یکی از حساس ترین اجزا بیرونی بدن انسان ها است. از این جهت به مراقب و رسیدگی بیشتر و تخصصی تر نیاز دارد. از آن جایی که پوست ممکن است در معرض اشعه های گوناگون خورشید قرار بگیرد، لازم است تا از کرم های مخصوص ضد آفتاب استفاده نمود. استفاده از مواد طبیعی با اثرات کرم های ضد آفتاب به عنوان مواد جلوگیری کننده از اشعه های خورشید، به دوران مصر باستان باز می گردد که با تکنولوژی تر شدن جوامع، مواد شیمیایی، جایگزین مواد طبیعی شدند.
می توان گفت که دلیل اصلی استفاده از کرم های ضد آفتاب، جلوگیری از ورود طول موج های اشعه فرابنفش ساطع شده از خورشید، به درون لایه های پوستی می باشد. اشعه فرابنفش با ساطع کردن اشعه هایی نظیر UVA و UVB می تواند صدمات جبران ناپذیری را به پوست وارد کند. از این جهت استفاده از این کرم های تخصصی برای حفاظت از خطرات این اشعه ها، ضروری می باشد.
دلایل استفاده از کرم ضد آفتاب
ترکیبات و عوارض ضد آفتاب ها
در فرمولاسیون کرم های ضد آفتاب، از مواد شیمیایی مخصوصی استفاده شده است. از این جهت ترکیبات و عواض ضد آفتاب ها همیشه مورد بحث بوده و سعی شده تا با ایجاد تغییراتی در فرمولاسیون این کرم ها، عوارض مواد شیمیایی آن ها را به حداقل رساند. همان طور که در مطالب پیشین گفته شد، اشعه های UVB و UVA می توانند از لایه های پوستی عبور کنند و به پوست آسیب برسانند. عمق نفوذ اشعه UVA بسیار زیاد است و با طول موجی برابر ۳۲۰ الی ۴۰۰ نانومتر، می تواند به لایه درونی پوست به نام دِرم آسیب برساند.
اشعه UVB نیز با طول موج ۲۹۰ الی ۳۲۰ می تواند به لایه اولیه پوست به نام اپیدرم نفوذ کند. از این جهت قدرت مواد شیمیایی به کار رفته در ضد آفتاب ها، باید به مقداری زیاد باشد که بتواند از ورود طول موج بزرگ اشعه UVA جلوگیری نماید. به همین دلیل است که ترکیبات این کرم های تخصصی پوست، عوارضی را نیز به همراه می آورد که در ادامه به طور کامل در مورد ترکیبات و عوارض ضد آفتاب ها صحبت خواهیم کرد.
ترکیبات و عوارض استفاده از کرم ضد آفتاب
مواد اصلی تشکیل دهنده ضد آفتاب ها
در ترکیبات و عوارض ضد آفتاب ها، مواد شیمیایی تاثیر چشمگیری دارند. در واقع اکثر ضد آفتاب های شیمیایی امروزی، از ۶ ماده اصلی شیمیایی تشکیل شده اند که نخستین آن ها، ماده ای به نام اکسی بنزون می باشد. در واقع اکسی بنزون یکی از مضر ترین مواد شیمیایی درون کرم های ضد آفتاب است که حدود ۶۵ درصد از کرم های ضد آفتاب شیمیایی را تشکیل داده است. پس از اکسی بنزون، Octinoxate با درصد ریسک بالا، از دیگر مواد مضر در این کرم ها می باشد.
موادی نظیر Homosalate، Octisalate و Octocrylene، سه ماده اصلی دیگر در ضد آفتاب های شیمیایی هستند که درصد ریسک آن ها کمتر از دو ماده قبلی می باشد. آخرین ماده تشکیل دهنده ضد آفتاب های غیر مینرال، Avobenzone ها هستند که یکی از بی خطر ترین و مهم ترین مواد شیمیایی برای حفاظت از اشعه های UV به حساب می آیند. البته در ضد آفتاب های معدنی و یا همان مینرال ها، از مواد دیگری به نام های زینک اکساید، تیتانیوم اکسید و مکسوریل استفاده شده است که همگی آن ها از فیلتر های کم خطر ضد آفتاب ها می باشند.
مواد اصلی تشکیل دهنده کرم ضد آفتاب
عوارض احتمالی کرم های ضد آفتاب
همانطور که در مطالب پیشین متوجه شدید، ضد آفتاب ها به دو دسته کرم های شیمیایی یا همان غیر مینرال ها و کرم های مینرال تقسیم می شوند. کرم های شیمیایی دارای دو فیلتر بسیار خطرناک هستند که می توانند به لایه های دیگر پوست نفوذ کرده و سرانجام وارد پلاسما خون، ادرار و یا حتی شیر مادران شوند. در زمان های گذشته گفته می شد که استفاده مداوم از این کرم ها، موجب بروز سرطان می شود. اما باید بدانید که در مقالات معتبر ترکیبات و عوارض ضد آفتاب ها، این فرضیه رد شده است.
اکسی بنزون ها که پرخطر ترین مواد کرم های شیمیایی هستند، می توانند التهاب و یا حتی آلرژی های پوستی را پدید آورند. همچنین گفته می شود که نفوذ این مواد شیمیایی در پلاسما خون، می تواند در طولانی مدت میزان تستوسترون را در پسران جوان کاهش دهد. البته نظرات مختلف نسبت به ترکیبات و عوارض ضد آفتاب ها بیان شده است که نیاز به بررسی های بیشتری دارد. اما به طور کلی استفاده از کرم های ضد آفتاب شیمیایی حاوی اکسی بنزون توصیه نمی گردد و باید میزان مصرف این ماده شیمیایی را به حداقل رساند.
دیگر مقالات ما را در این بخش دنبال نمایید
ضد آفتاب مناسب برای دوران بارداری
ضرورت استفاده از ضد آفتاب در هوای سرد
آیا امکان استفاده از پماد زینک اکساید به جای ضد آفتاب وجود دارد؟
راه حلی برای کاهش دادن ترکیبات و عوارض ضد آفتاب ها
برای این که ترکیبات و عوارض ضد آفتاب ها را به حد چشمگیری کاهش داد، بهتر است که از ضد آفتاب های مینرال یا کرم های معدنی استفاده کرد. کرم های معدنی، اشعه های UV را جذب نخواهند کرد و در صورت برخورد این اشعه ها به روی پوست، مانند یک آینه عمل می کنند و اشعه ها منعکس خواهند شد. این کرم ها همچنین دارای فیلتر های کم خطری مانند دی اکسید تیتانیوم و اکسید روی هستند و برای استفاده در دوران بارداری و شیردهی نیز مناسب می باشند.
عوارض احتمالی کرم ضد آفتاب
عوارض استفاده نکردن از کرم های ضد آفتاب
باید بدانید که ترکیبات و عوارض ضد آفتاب ها بسیار کمتر از اشعه های فرابنفش است. به طوری که اگر از ورود این اشعه ها جلوگیری نگردد، می توانند موجب ایجاد انواع بیماری های حاد پوستی نظیر سرطان پوست شوند. همچنین این اشعه ها با از بین بردن لایه های پوستی، چروک و لک های تیره رنگ متعددی را به وجود می آورند.
پیری زودرس و سوختگی نیز از دیگر عوارض اشعه های UV می باشد. کرم های ضد آفتاب تا حد قابل توجهی از این عوارض جلوگیری می کنند و استفاده از آن ها در تمام سنین و برای تمام خانم ها و آقایان ضروری می باشد.